Chráni nás pred nebezpečnými dioxínmi

Za jedno z najvýznamnejších vedecky dokázaných zistení možno považovať schopnosť chlorelly ochrániť nás okrem iného aj pred dioxínmi, ktoré sú považované za jedny z najrizikovejších škodlivín.

Dioxíny sú vysokotoxické látky, ktoré vznikajú a do životného prostredia prenikajú najmä vďaka priemyselnej činnosti. Medzi najväčšie zdroje dioxínov sa považuje spaľovanie odpadu, výroba a spaľovanie PVC, technológie bielenia celulózy a papiera chlórom alebo zbavovanie kovov prímesí PVC počas recyklácie.

Úroveň dioxínov v životnom prostredí sa pravidelne vyhodnocuje a žiaľ, stále existujú veľmi rizikové oblasti. Emisie dioxínov v ovzduší boli napríklad na Slovensku merané v rámci programu PHARE v rokoch 1996-1997, kedy sa ukázalo nadmerné znečistenie vo viacerých lokalitách – v Bratislave lV, V, v Košiciach l, lll, V, ale aj v Ružomberku, Žiline. (zdroj správa priatelia zeme, obsahuje citované zdroje – vrátane WHO, USA EPA a iné, )

Dioxíny majú viacero negatívnych vlastností, najmä sú perzistentné – teda dlhé obdobie sa nerozložia a ako väčšina toxínov, kumulujú (hromadia)sa v tkanivách živých organizmov. V pôde zostávajú 3 – 18 rokov, v tukových tkanivách živočíchov asi 17 rokov. Najviac dioxínov vstupuje do nášho tela prostredníctvom potravy – vyše 90%, najviac konzumáciou mlieka, mäsa a rýb. (zdroj – správa priatelia zeme)

Toxické pôsobenie dioxínov

Toxické pôsobenie dioxínov je široké a spôsobujú rôzne zdravotné riziká. Oslabujú a poškodzujú imunitný, nervový a hormonálny systém, priamo podporujú vznik rakoviny – rast nádorov, poškodzujú aj vyvíjajúci sa plod v maternici. Tiež nepriaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém, riziko vzniku cukrovky a kožných ochorení.

Výsledky pokusov s potkanmi naznačujú , že užívanie chlorelly môže pôsobiť preventívne proti vstrebávaniu dioxínov z kontaminovanej potravy už v tráviacom trakte. V skupine potkanov, ktorej sa okrem potravy kontaminovanej podobnými látkami ako dioxíny (tzv. kongenéry) podávala aj chôorella, zistili vyššie množstvá týchto látok vylučovaných výkalmi. Veľmi podobné výsledky získali vedci pri pokusoch s použitím chlorofylu z chlorelly.

Dioxíny zamorujú i materské mlieko!

Štúdia z roku 2007 potvrdila významne pozitívny vplyv užívania chlorelly tehotnými ženami na zníženie hladiny dioxínov v materskom mlieku. To môže minimalizovať riziko vzniku vývojových a neurologických porúch novorodencov. Okrem toho môže mať užívanie chlorelly dojčiacimi ženami pozitívny vplyv aj pre celkovú imunitu dojčených detí. Výsledky ukázali, že po užívaní chlorelly sa významne zvýšila hladina imunoglobulínov A v materskom mlieku.  Imunoglobuliny sú dôležité protilátky, ktoré po prijatí v materskom mlieku napomáhajú naštartovať vlastnú imunitu detí.